MS-900 Microsoft 365 Fundamentals

Geplaatst in Blogs

21 juni 2022

Bij Gourami hebben wij op verschillende momenten en manieren de AZ-900 behandeld. Niet zo gek dat onze medewerkers bekend en gecertificeerd zijn in de Azure Fundamentals. Maar naast de AZ-900 bestaat ook de MS-900 (Microsoft 365 Fundamentals)! 

De meeste mensen zijn natuurlijk wel bekend met het Microsofts Office pakket en de meeste moderne organisaties werken hier mee. Waar deze applicaties zoals Word, Excel en Outlook voorheen lokaal werden gebruikt, halen we dit tegenwoordig grotendeels uit de cloud. Met de grote shift naar thuiswerken kennen we tegenwoordig ook tools als Teams en Sharepoint. 

Ook hier worden als eerst de basis van cloud concepten en de duidelijke verschillen tussen IaaS, PaaS en SaaS uitgelegd. Grote pijlers voor de MS-900 zijn verder natuurlijk productiviteit en samenwerking. Daarnaast wordt beveiliging en het naleven van wet- en regelgeving niet vergeten.

De MS-900 behandelt het gehele Microsoft Office pakket voor alle productiviteitbehoefte. Hoe configureer en beheer je al deze applicaties voor een organisatie. Welke veiligheidsmaatregelen kan je treffen om er voor te zorgen dat iedereen de juiste diensten kan gebruiken en de juiste mensen toegang hebben? Hiervoor gebruik je MFA en weet je ook hoe je dat kan configureren. 

Wat ook erg belangrijk is, is welke licentiestructuren er bestaan. Misschien niet de meest interessante stof op het eerste gezicht, maar wel erg belangrijk, omdat je als organisatie zeker niet teveel wilt betalen. Hoe zorg je ervoor dat de diensten die je afneemt zo optimaal mogelijk gebruikt kunnen worden? Ga je daarom voor de E3 of de E5 licentie? Of misschien wel voor de F3?  

Het gebruik van al die Office applicaties en tools levert ook een berg aan data en belangrijke informatie op. Welke agenda is er bijvoorbeeld altijd vol gepland en kunnen sommige mensen of teams hun tijd beter inplannen? Met Workspace Analytics en MyAnalytics kun je dat soort vragen beantwoorden. 

Als je de AZ-900 al gevolgd hebt, kom je ook zeker wat bekend termen tegen, want Windows Virtual Desktop maakt hier natuurlijk ook onderdeel van uit. Gebruikers kunnen naast Apps uit de cloud natuurlijk ook gewoon gebruik maken van de desktop ervaring uit de cloud met WaaS (Windows-As-A-Service). Mochten mensen toch gebruik maken van hun eigen apparatuur dan moet er natuurlijk worden nagedacht over BYOD (Bring Your Own Device), Device Management en daar zijn Microsoft Endpoint Manager en Microsoft Intune geschikte tools voor. 
Bovenstaande zijn natuurlijk maar kleine en korte voorbeelden van wat we allemaal in de MS-900 zijn tegengekomen. We hebben het dan nog niet eens gehad over deployment of migraties. Ondanks dat de MS-900 in tegenstelling tot de AZ-900 iets minder breed is, biedt het iets meer diepgang en de gelegenheid en beter bekend te raken met de Microsoft 365 wereld. Wij vonden het een goede uitbreiding op de AZ-900 en tezamen een goed fundament voor elke IT’er die werkt met Microsoft omgevingen. 

Nieuws en blogs

Nieuwe vacature!

Lees meer →

Klanten


 • Provincie Flevoland

 • BASF

 • Rijkswaterstaat

 • ING

 • Allianz

 • Bull

 • IBM

 • DICTU

 • Gemeente Amsterdam

 • COA

 • Belastingdienst

 • Omexom

 • ABN AMRO Bank

 • Kadaster