Azure infrastructuur ontwerp

Bij Gourami hebben we veel ervaring met het bouwen van Azure infrastructuur, er zijn verschillende stappen die genomen moeten worden bij het maken van een Azure-infrastructuuroplossing.

Bij Gourami hanteren we de ‘vier stappen methode’;

  1. De eerste stap is het begrijpen van de vereisten van de oplossing. Dit omvat het identificeren van de doelgroep, het bepalen van de vereiste capaciteit en het identificeren van de vereiste functies en eisen. Hier komt een functioneel ontwerp uit.
  2. De tweede stap is het ontwerpen van de infrastructuur. Dit omvat het maken van een diagram voor de oplossing en het identificeren van de vereiste Azure-services. Hierbij moeten factoren zoals beschikbaarheid, schaalbaarheid en beveiliging worden meegenomen. Hier komt een technisch ontwerp uit.
  3. De derde stap is het implementeren van de oplossing. Dit omvat het maken van de benodigde Azure-resources, zoals virtuele machines, opslag en netwerken. Hierbij moeten best practices zoals het gebruik van Azure Resource Manager (ARM)-templates worden gevolgd om de implementatie te automatiseren. Hier komt documentatie uit.
  4. De vierde stap is het in beheren nemen van de oplossing. Dit omvat het monitoren van de prestaties van de oplossing, het oplossen van problemen en het updaten van de oplossing wanneer dat nodig is. Hierbij moeten Azure-services zoals Azure Monitor worden gebruikt om de prestaties van de oplossing te bewaken. Hier komen werkinstructies uit.

Er zijn een aantal specifieke Azure-services die vaak worden gebruikt bij het ontwerpen van infrastructuuroplossingen. Deze omvatten virtuele machines, opslag, netwerken, Azure Active Directory en Azure ExpressRoute.

Azure Virtual Machines (VMs) zijn een belangrijke service voor het uitvoeren van workloads op Azure. VMs kunnen worden gebruikt voor het uitvoeren van een breed scala aan workloads, zoals web- en databasetoepassingen.

Azure Storage is een service voor het opslaan van data op Azure. Hiermee kunnen data worden opgeslagen in Azure Blob Storage, Azure Files en Azure Disks.