AZ-900 Azure Fundamentals

Geplaatst in Nieuws

03 juni 2022

Vorig jaar gaf onze meester Ids Teepe een cursus avond over de AZ-900 en in de tussentijd hebben de mensen bij Gourami niet stil gezeten. De certificaten die behaald zijn bewijzen natuurlijk hoe leuk en succesvol deze avond was. Daarom vinden we het leuk om even in te zoomen op wat de AZ-900 inhoud. 

Iedereen die start krijgt de cursus voor de AZ-900 (of Microsoft Azure Fundamentals) aangeboden. AZ-900 is Microsofts basisprogramma als het gaat om haar Azure platform en cloudconcepten. Je leert over diverse belangrijke onderwerpen en raakt bekend met alle diensten die Microsoft Azure te bieden heeft. Denk hierbij aan alles op het gebied van cloudnetwerken, opslag, compute, applicatieontwikkeling en support. 

Bij de AZ-900 ligt de focus erg op de breedte en niet op de diepte. Je leert erg veel, maar leert van alles wat, zonder er diep in te duiken. Dit werkt goed voor mensen met nog weinig kennis over het Azure platform, maar ook voor mensen die al enige ervaring hebben valt er wat nieuws te leren. 

Allereerst is het belangrijk dat je weet wat een cloud is en wat bijbehorende cloud concepten zijn zoals IAAS, PAAS en SAAS. Wat voor cloud modellen zijn er? Waarom zou je over willen naar een hybride of zelfs public cloud? 

Daarna kijk je naar de diverse services die Azure te bieden heeft beginnende met de compute services. Denk hierbij aan virtuele machines met Azure Virtual Machines,  applicatie diensten in de vorm van Azure App Service of containers in Azure Container Instances. Ook voor het automatiseren van verschillende commando’s of taken door bijvoorbeeld Azure Functions is er een dienst. 

Vervolgens kijk je naar het netwerk gedeelte. Hoe werken netwerken in de cloud, hoe zorg je ervoor dat alles op de juiste manier verbonden is, welke tools zijn hiervoor beschikbaar. Gebruik je bijvoorbeeld VPN of ExpressRoute? 

Dan is er ook nog storage. Vandaag de dag wordt er elke 2 dagen ongeveer net zoveel data gegenereerd als tussen het begin der tijden en 2003. Dit alles moet ergens worden opgeslagen. Of het nou gaat om disk, blob of file opslag, Azure heeft diverse services om hierin te voorzien. 

Naast deze hoofdpijlers leer je nog veel meer over monitoring, privacy, het licentiemodel en ondersteuning, allemaal ondergebracht in diverse diensten. 

De AZ-900 kan dus zeker worden gebruikt als introductie en als voorbereiding op een verdieping in de verschillende aspecten van Azure en andere Microsoft certificaten. 

Klinkt dit je allemaal interessant in de oren, heb je affiniteit met techniek en wil je graag werken in een leuk en gezellig team? Neem dan contact met ons op en wie weet?! 

Nieuws en blogs

Nieuwe vacature!

Lees meer →

Nieuwe vacature!

Lees meer →

ICT-architectuur

Lees meer →

Klanten


 • Provincie Flevoland

 • BASF

 • Rijkswaterstaat

 • ING

 • Allianz

 • Bull

 • IBM

 • DICTU

 • Gemeente Amsterdam

 • COA

 • Belastingdienst

 • Omexom

 • ABN AMRO Bank

 • Kadaster