Azure cloud services

Wat is Azure?

Azure is een cloud computing service voor Bedrijven en ondernemers die de noodzaak van hardware op locatie overbodig maakt. Alles wat je normaal nodig hebt voor je website, database, directory’s en werkomgevingen voor gebruikers staat is in de cloud beschikbaar. Azure kan ook samen werken met je (bestaande) on premise systemen. Hier vervult Azure aanvullende rollen en dienste om kosten te drukken en/of up time te garanderen.

Kosten Effectief

Bij Azure betaal je alleen voor de diensten waar je werkelijk gebruik van maakt. Als je de werkomgeving of applicaties alleen tijdens kantoor uren nodig hebt sluit je deze af na sluitingstijd om hiermee kosten te besparen. Je betaald per minuut voor deze diensten hierdoor maakt je geen onnodige extra kosten en betaal je ook niet voor de hardware als je deze niet gebruikt. Autoscale is een andere optie waardoor pieken en dalen worden opgevangen binnen je organisatie of website, op deze manier word er voorzien in de behoefte en worden de kosten laag gehouden zonder dat dit door een administrator aangepast hoeft te worden.

Azure heeft geen start up kosten. Alle hardware en infrastructuur is al aangeschaft door Microsoft. Het enige wat de gebruikers nodig hebben is een computer en een internetverbinding. Hierdoor kunnen bedrijven en ondernemers een snelle start maken voor een fractie van de prijs.

Afhankelijk van wat een bedrijf of ondernemer nodig heeft kan de Azure omgeving op verschillende manieren worden opgezet om een dienst op maat te creëren. Hier zijn drie manieren voor die hieronder uitgelegd worden. Deze diensten hebben allemaal het “Pay as you go” principe waar je allen betaalt voor wat je gebruikt.

Availability & Flexibelity

Azure bied verschillende diensten voor het veiligstellen van je data en infrastructuur wereld wijd. Deze diensten zijn completable met de on premises omgeving en makkelijk toe te passen/onderhouden. Een paar van deze diensten staan hieronder uitgelicht.

Site Recovery is een dienst die zorgt voor availability. Microsoft heeft data centra over de hele wereld, deze zijn onderling verbonden met elkaar waardoor Azure de mogelijkheid bied data in meerdere data centra op te slaan en ook in verschillende regio’s. Als een data center zou afbranden of op een andere manier niet meer bruikbaar zou worden staat de data ook nog in een ander datacentrum en kan het bedrijf doorgaan met zijn dagelijkse bezigheden zonder lange down time. Ook zijn er meerder diensten beschikbaar die de up time garanderen. Dit geld zowel voor on premises als cloud data. Alles wat het bedrijf veilig wil stellen kan geüpload worden of er kan een direct verbinding gemaakt worden naar een vault/storage account die binnen Azure site recovery valt.

Azure File share geeft het bedrijf de mogelijkheid bestanden op een centrale locatie te bewaren waar alle locaties bij kunnen. Dit kan gebruikt worden als er meerder locaties zijn over de wereld die de zelfde bestanden gebruiken of medewerkers bij bestanden moeten kunnen terwijl ze in het buitenland zijn. Door een cloud opslag te gebruiken bespaart het bedrijf de on premises kosten en verlies je nooit data aan server problemen. Ook deze data kan in meerder data centra opgeslagen worden terwijl het actief gebruikt word.

Scale ability maakt Azure flexibel. Van sommige diensten word meer gebruik gemaakt dan van andere, ook kan er op bepaalde momenten meer vraag zijn dan andere momenten. Azure bied je de mogelijkheid scale sets in te stellen voor deze variabelen. Deze sets houden bij hoeveel gebruik er word gemaakt van bepaald systemen en bepalen aan de hand van de instellingen of er meer of minder capaciteit nodig is. Dit zorgt voor voldoende capaciteit en drukt ook de kosten zonder dat hier een administrator aan te pas hoeft te komen.

Performance binnen Azure is hoog ingesteld. Diensten toevoegen kost enkele minuten met veel verschillende mogelijkheden om uit te kiezen waardoor je diensten op maat krijgt. Diensten kunnen ook altijd makkelijk aangepast worden of worden vervangen hierdoor betaal je nooit te veel voor diensten die je niet volledig gebruikt. Dit werkt ook de andere kant op, is er meer rekenkracht nodig? dan passen we de virtual machine naar boven aan.

Security & Privacy

Microsoft heeft grote stappen ondernomen om de veiligheid en privacy van bedrijven en gebruikers te waarborgen. Binnen Azure zijn er verschillende diensten die samen werken met bestaande Active directory’s en data bases. Deze tools werken actief op de achtergrond en geven verdachte activiteiten of afwijkende activiteiten door. Deze tools zijn onder andere: Threat Intelligence, Advanced Threat Analystics, azure information protection en multi factor authorization. Deze tools houden de systemen in de gaten en geven gevaren meteen aan.

Microsoft heeft een strikt beleid over wat ze met je data doen en hoe het opgeslagen word. Microsoft geeft aan hoe ze je data opslaan en in welke locatie het opgeslagen is, wie er bij kan en onder welke voorwaarden, Microsoft geeft geen ongeautoriseerde toegang tot jou informatie ook niet aan overheids instanties zonder een gerechtelijk bevel.

Infrastructuur als een service

Bij Iaas neem je de infrastructuur af waar je diensten op draaien. Je huurt als het ware een lege serverruimte en je bent zelf verantwoordelijk voor configureren en onderhouden van de omgeving. Voordeel hiervan is dat je volledig vrijheid hebt om het in te richten zoals je wilt. De kosten liggen lager dan bij Paas of Saas service, daar staat tegen over dat er meer technische kennis en kunde in huis nodig hebben

Platform als een service

Bij Paas is het zwaardere werk al gedaan. Je hebt een ingerichte serverruimte tot je beschikking. configureren, beheer en monitoren van de serverruimte word voor je gedaan. Een voordeel is dat er minder kennis in huis hoeft te zijn en je hoeft je alleen bezig te houden met de applicatie die je op dit platform wil hosten. Dit is interessant voor partijen die niet de tijd, technische kennis of zin hebben om zelf de infrastructuur te managen. Een nadeel is dat je minder vrijheid hebt in de opzet van de infrastructuur.

Software als een service

Saas service is een volledige en gebruiksklare software pakket. Deze diensten zijn volledig gericht op het gebruiksgemak van de eindgebruiker. Geen technische kennis nodig, bekende voorbeelden zijn: Goolge drive/docs en Dropbox. Alles wat je nodig hebt om een webshop te draaien word in een pakket gestopt en voor je beheerd. Voordeel je kan met weinig moeite, tijd of kennis beginnen. Nadeel je hebt weinig invloed op de onderliggende structuur.